specialone
logo specialone logo specialone Blog

Ιστοσελίδες; Ό,τι πληρώσεις παίρνεις!

Συχνά πολλοί επαγγελματίες, που θέλουν να αποκτήσουν μια επίσημη ιστοσελίδα της επιχείρησής τους, βρίσκονται σε σκόπελο μεγάλων διαφορών, όσο αφορά στο επίπεδο των τιμών για την ανάπτυξη της ιστοσελίδας. Αυτό συμβαίνει, διότι οι τιμές κατασκευής των ιστοσελίδων κυμαίνονται από πολύ χαμηλές (κάτω από 500 ευρώ) έως πολύ υψηλές (αρκετές χιλιάδες ευρώ ) .Εύλογα , λοιπόν ,γεννάται το ερώτημα γιατί την "ίδια" ιστοσελίδα άλλος την πουλάει 200 ευρώ και άλλος 2000 ευρώ; Πώς εξηγείται αυτή η διαφορά ; 

Στο διαδίκτυο μια ιστοσελίδα μπορεί να φτιαχτεί με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους. Ας πάρουμε για παράδειγμα μια δυναμική ιστοσελίδα επιχείρησης παρουσίασης προϊόντων. Η ιστοσελίδα αυτή μπορεί να κατασκευασθεί ως εξής :


Αγορά ή κλέψιμο έτοιμων δημιουργικών (templates) για το σχεδιαστικό μέρος της ιστοσελίδας, σε αντίθεση με σχεδιασμό από την αρχή αποκλειστικά για τον καθένα ξεχωριστά.

Φθηνή λύση
Υπάρχουν ιστοσελίδες που πωλούν μαζικά έτοιμα δημιουργικά - μακέτες (templates) ιστοσελίδων. Αυτό σημαίνει ότι πολλές χιλιάδες επιχειρήσεις έχουν το ίδιο ακριβώς σχεδιαστικό, πολλές φορές χωρίς να το γνωρίζουν, αποκλείοντας έτσι το στοιχείο της "μοναδικότητας" στην ταυτότητα της εταιρείας τους. Ένα τέτοιο "έτοιμο" δημιουργικό κοστίζει γύρω στα 10 ευρώ. Παρόλα αυτά, πολλές εταιρείες καταφεύγουν σε κλεμμένα δημιουργικά, μέσω πειρατικών ιστοσελίδων , χωρίς ο πελάτης να γνωρίζει τίποτα. Έτσι το κόστος ελαχιστοποιείται.

Ακριβή λύση
Αντίθετα η πιο επαγγελματική προσέγγιση κοστίζει περισσότερο, γιατί το σχεδιαστικό φτιάχνεται από εξειδικευμένο web designer πάνω στις απαιτήσεις του εκάστοτε πελάτη, μελετώντας τα πάντα γύρω από τις ανάγκες του. Έτσι η ιστοσελίδα αποτελεί την προσωπική ταυτότητα της επιχείρησης, κάτι σαν το λογότυπο. Αυτό παράγεται μέσα από πολύ χρόνο και ανταλλαγή απόψεων με τον πελάτη και όχι έτοιμα σερβιρισμένο σαν την προηγούμενη κατάσταση.


Κατασκευή ιστοσελίδας μέσω έτοιμων "open source" - ανοιχτού κώδικα προγραμμάτων ή μέσω προσαρμοσμένου κώδικα (custom). 

Η κατασκευή της ιστοσελίδας αποτελεί τη διαδικασία μέσω της οποίας δίνεται μορφή και λειτουργικότητα στο παραπάνω σκέλος του σχεδιασμού. Κάνει δηλαδή το σχεδιαστικό να έχει κουμπιά, φόρμες, κινούμενα γραφικά, κ.λπ.

Φθηνή λύση
Η φθηνή λύση είναι η χρησιμοποίηση προγραμμάτων ανοιχτού κώδικα, όπως είναι το joomla, wordpress, drupal, κ.λπ. Τι είναι αυτα τα προγράμματα; Τα προγράμματα αυτά είναι προεγκατεστημένες εφαρμογές ιστοσελίδων τις οποίες ο προγραμματιστής δεν έχει παρά να κουμπώσει με το σχεδιαστικό. Το αποτέλεσμα είναι σαφώς χαμηλής ποιότητας, μιας και δεν έχει φτιαχτεί αποκλειστικά για τον εκάστοτε πελάτη, αλλά για πολλούς αποδέκτες. Έτσι η ποιότητα της ιστοσελίδας έχει αρνητικό αντίκτυπο τόσο στη λειτουργικότητά της, όσο και στην προώθησή της στις μηχανές αναζήτησης (SEO). Οι ιστοσελίδες είναι πιο χρονοβόρες στο φόρτωμά τους,καθώς είναι βαρύτερες από πλευράς όγκου. Επίσης η δουλειά του διαχειριστή τους είναι δύσκολη, καθώς τα συστήματα διαχείρισή τους είναι δαιδαλώδη,διότι έχουν κατασκευαστεί να ικανοποιούν όλες τις κατηγορίες χρηστών και όχι κάποιον αποκλειστικά.

Ακριβή λύση
Η δεύτερη λύση - σαφώς ακριβότερη- είναι η κατασκευή της ιστοσελίδας μέσω κώδικα προσαρμοσμένου στις ανάγκες του εκάστοτε πελάτη (custom). Το αποτέλεσμα απαιτεί πολύ περισσότερο χρόνο για την υλοποίησή, αλλά είναι πιο ποιοτικό. Με λίγα λόγια η ιστοσελίδα είναι κομμένη και ραμμένη στα μέτρα των αναγκών του πελάτη και δίνει ευκολία στη διαχείριση. Επίσης υπάρχει καλύτερη αντιμετώπιση της ιστοσελίδας από τις μηχανές αναζήτησης (google, yahoo, κ.λπ.), λόγω της υψηλής ποιότητας κατασκευής και προγραμματισμού. Η ποιότητα και η εμπειρία περιήγησης των χρηστών είναι αρκετά γρηγορότερη και με περισσότερα στοιχεία πλουραλισμού. Βασικό χαρακτηριστικό της είναι ότι μπορεί αρκετά ευκολότερα να γίνει οποιαδήποτε μορφή αναβάθμισης, όπως και το γεγονός ότι κατασκευάζεται ακριβώς ό,τι επιθυμεί ο πελάτης, χωρίς να υπάρχει εξάρτηση από το γενικό στήσιμο κάποιου προγράμματος, όπως στην πρώτη περίπτωση του Open Source (joomla, wordpress, κ.λπ.).


Επίπεδο προώθησης

Η προώθηση (SEO) μιας ιστοσελίδας είναι εξίσου σημαντική με το σχεδιασμό και την κατασκευή της. Προώθηση μιας ιστοσελίδας είναι ο όρος που προσδίδουμε στις ενέργειες που γίνονται, ώστε να γίνει μια ιστοσελίδα γνωστή και να αποκτήσει επισκεψιμότητα.Η προώθηση (SEO) επιτρέπει την άνοδο μιας ιστοσελίδας στα αποτελέσματα αναζήσης των μηχανών αναζήτησης (google, yahoo, κ.λπ.).

Φθηνή λύση
H φθηνή λύση αφήνει μετέωρη αυτήν την υπηρεσία. Δεν ασχολείται με τη μορφή της ιστοσελίδας, τη συγγραφή σωστών κειμένων, κειμένων με λέξεις που θα βοηθήσουν στην προώθηση της. Ο "έτοιμος κώδικας" των "open source" προγραμμάτων συμβάλλει και αυτός στην κάθοδό της στα αποτελέσματα αναζήτησης. Αφήνει τον ενδιαφερόμενο χωρίς ενημέρωση σε σχέση με αυτή την υπηρεσία και δεν του δίνει εργαλείο μέτρησης επισκεψιμότητας (google analytics), ώστε να μην μπορεί να αξιολογηθεί η δουλειά του.

Ακριβή λύση
Αντίθετα η πιο επαγγελματική προσέγγιση περιλαμβάνει σωστό κώδικα της ιστοσελίδας στη μορφή που αποδέχονται ή αξιολογούν υψηλά οι μηχανές αναζήτησης. Τα κείμενα γράφονται από έμπειρους κειμενογράφους, με τις σωστές λέξεις, γεγονός που τις κατατάσσει σε υψηλά επίπεδα. Η πλοήγηση γίνεται με λίγα μόνο βήματα, μέγιστο πλεονέκτημα για τις μηχανές αναζήτησης. Επίσης γίνονται συντονισμένες προσπάθειες καταχώρησης σε άλλες ιστοσελίδες περιεχομένου, με σεβασμό βεβαια στα όρια και χωρίς κατάχρηση, όπως πλέον επιβάλλεται. Το αποτέλεσμα ελέγχεται άμεσα από τους διαχειριστές μέσω προγράμματος εμφάνισης των επισκέψεων, των πηγών τους κ.λπ.
Μοιραστείτε το
Θέλετε να δουλέψουμε για εσάς; Τηλέφωνο επικοινωνίας +30 2810 230007 E-mail info@specialone.gr
Ζητήστε μια δωρεάν προσφορά